Dominee Dekker uit Nazareth stuurde op maandagmorgen 9 oktober onderstaand bericht:

Een update uit een zwaargewond Israël. Vrijdagavond hadden we een goede dienst op de laatste dag van het Loofhuttenfeest. De preek ging over Nehemia 8:9-10. Het Loofhuttenfeest bij Ezra en Nehemia. Het volk dat in de schuld kwam bij het horen van de wet. En de troost die hen gegeven werd: De blijdschap des Heeren, die is uw sterkte.

Maar zaterdagochtend vroeg, de dag van Simchat Thora (Vreugde der Wet), de laatste dag van het Loofhuttenfeest, werd ik al vroeg gebeld door Ari. Verschrikkelijke aanslagen zouden er plaatsvinden in het zuiden. Stukje bij beetje sijpelde het nieuws door. Vreemd genoeg hulde de regering zich in stilzwijgen. Alleen Netanyahu gaf later een korte boodschap aan het volk.

We zijn allemaal lamgeslagen. Totale verbijstering. Hoe heeft dit ooit kunnen gebeuren? Op 29 plaatsen werd het veiligheidshek opengebroken. Gewapende paragliders konden ongestoord landen. Terroristen stroomden met trucks en motors het land binnen, ook met boten over zee. Ze hebben vreselijk huisgehouden. Vanwege de raketaanvallen waren de gezinnen in de dorpen rond de Gazastrook naar de schuilkelders gevlucht. Daar zijn ze genadeloos afgeslacht of gegijzeld. De beelden die we van de Palestijnse (!) terroristen via Twitter te zien kregen, waren te gruwelijk om aan te zien. Satanisch!
Waar was het leger? Dat is de prangende vraag. Wij ontvangen nog steeds maar mondjesmaat nieuws van de overheid. In de buitenlandse media worden veel meer feiten weergegeven. Misschien dat de overheid zich sterk wil tonen tegenover de Hamas. Of dat ze de grote aantallen slachtoffers niet in 1 keer durven te noemen omdat het zo gruwelijk is. Wel wordt hier gezegd dat Netanyahu twee weken geleden al geïnformeerd was over de dreiging, maar het naast zich neer heeft gelegd. We zien een vrucht van de maandenlange politieke chaos in het land. Israël is een verdeeld huis… Veel soldaten zaten gewoon thuis voor Simchat Thora en door minister Ben Gvir waren er veel soldaten nota bene (!) naar de settlements gestuurd in de Westbank om die te bewaken, zodat de settlers daar ongestoord Simchat Thora kon vieren.

Het land is nu in een vreselijke oorlog. Velen zijn opgeroepen, Y uit onze eigen gemeente gelijk al, want hij zit bij de cyber intelligence. Anderen wachten nog op een oproep. Onze vriend Yakim uit Arad is opgeroepen om (pastorale) bijstand te verlenen bij families waar slachtoffers zijn en ze te begeleiden bij de begrafenis. Het dodental nadert de 1000, meer dan 2000 gewonden. Maar er zijn nog veel mensen vermist. Veel gebed is nodig voor de soldaten en burgers die meegenomen zijn als gijzelaars naar Gaza, op brommers, in kofferbakken van auto’s. Moeders met kinderen, oude mensen, zulke erge beelden, dan breekt je hart.

Gisternacht zijn er schermutselingen geweest en raketten afgevuurd vanuit Libanon. We bidden dat de Hezbollah zich stil houdt. Er is op dit moment sprake van infiltratie van terroristen vanuit Libanon. We weten dat niet zeker. Maar onze eigen stad zit op dit moment vol met soldaten, die vlakbij Balalaika gestationeerd zijn. We geven ze gratis koffie en toast!

Gisternacht en vannacht is het erg onrustig in de lucht. Constant het geluid van zware gevechtsvliegtuigen, dus je slaapt weinig.
Veel terroristen konden vanuit Gaza ongehinderd Israël binnenrijden. Gisteren schijnen er twee gearresteerd te zijn in het noorden. Er wordt gevreesd dat er meerderen naar het noorden getrokken zijn en toe zullen slaan. Haifa schijnt als stad afgesloten te zijn. In het zuiden zijn er nog steeds gevechten rond de kibbutzim.

We vrezen hier voor de extremistische moslims rondom ons in Nazareth en de Arabische dorpen in Galilea. De Hamas heeft veel invloed in de Westbank gekregen, o.a. in Jenin waar we op uitkijken en er zijn overal cellen in Galilea. Als Israël gaat toeslaan in Gaza, kan het hier exploderen zoals al eerder gebeurd is.

We hebben al verschillende oorlogen meegemaakt, maar deze is de allerergste. De beelden die we gezien kregen (de meeste heb ik niet eens door kunnen sturen, zo bloederig) verlammen je. In geen enkele oorlog in Israël zijn er op één dag zoveel doden gevallen als nu. Oorlog verdooft je als het ware, dat is de overlevingsstrategie van de mensen. Je gaat door en je moet door, maar het hakt erin.

Gebed gevraagd
Bid voor Israël, bid voor de soldaten, voor de overheid maar in het bijzonder voor de gijzelaars. Wat moet dat vreselijk zijn om in die ondergrondse tunnels van Gaza opgesloten te zitten. Zullen ze het overleven? Ze zullen zeker gemarteld worden. Wat is de Islam toch een godsdienst van haat. Bid voor het Palestijnse volk en de Hamas dat ze de Vredevorst mogen leren kennen.

De tijd is donker, maar we voelen ons geborgen onder Gods vleugelen. We zijn in 2004 naar Israël uitgezonden door ds. Driessen met Ps.121:5: “De HEERE is uw Bewaarder, de HEERE is uw Schaduw aan uw rechterhand.” Dat heeft de Heere tot nu toe waargemaakt.

Hartelijk dank voor het gebed en al het meeleven, dat we nu elke dag ontvangen!

Een hartelijke groet,
Ds. en mevrouw Dekker

Balalaika

Een mooi moment in het inloophuis Balalaika.

Soldaten zijn gestationeerd naast Balalaika om te zorgen tegen de infiltratie van terroristen. Vanuit Balalaika verstrekken we gratis koffie en toast!