Doneer

Steun dit project met uw gaven

HULPVERLENING OOST-EUROPA

Gaarkeukens in Oekraïne 

In Oekraïne wordt steun gegeven aan verschillende gaarkeukens in de regio Zhytomir. De coördinatie hiervan ligt bij ds. Margulis, die verbonden is aan de plaatselijke gemeente. Honderden mensen ontvangen vijf keer per week een maaltijd in Zhytomir en omliggende plaatsen. Voordat de maaltijd opgediend wordt, gaat het Woord open en komen de bezoekers in aanraking met het Evangelie. 
Voor mensen die niet in de gelegenheid zijn om naar de eetzaal te komen, wordt de maaltijd thuisbezorgd. In de plaatsen waar gaarkeukens zijn, zijn ook bijbelstudiegroepen die geleid worden door ambtsdragers van de gemeente. 

In andere gebieden in Oekraïne, zoals bij de plaats Korosten, worden maaltijden voor de gaarkeuken ingekocht bij een restaurant. Ook hier worden mensen uitgenodigd voor een Bijbelstudiemoment. 

Ook bij de plaatselijke overheden hebben de gaarkeukens een goede naam. Daardoor werd er een beroep gedaan op de gaarkeuken in Zhytomir om ook voor de lokale daklozen tijdelijk een uitgiftepunt te zijn voor maaltijden. 
Op verzoek van de overheid zijn er ook vanuit de gaarkeukens in de plaats Berdichev een tijdlang maaltijden verstrekt aan vluchtelingen uit het oorlogsgebied.
Zo kan de Joods-christelijke gemeente op een positieve manier bijdragen aan de lokale gemeenschappen. Dit geeft in het licht van de bestrijding van het antisemitisme (een harde werkelijkheid  in dit land) een goed signaal af. 

Dit gaarkeukenproject is een samenwerkingsproject met het Deputaatschap Bijzondere Noden, dat de financiële middelen ter beschikking stelt. 

Kort na het uitbreken van de oorlog in februari 2022 is er een noodhulpactie opgezet in samenwerking met Bijzondere Noden en de SOEGG.
Meer informatie hierover vindt u hier.

Hulpverlening in Oekraïne 

Aan de gemeente Beit Emed in Zhytomir, maar ook aan Messiasbelijdende gemeenten in Novograd-Volinsky en Zaporodze wordt steun gegeven. Daarmee kunnen gemeenteleden in nood geholpen worden. De nood is groot in het verarmde Oekraïne, waar bejaarden met een pensioen van € 45 per maand moeten rondkomen. Geld voor medicijnen en voedsel is er nauwelijks. Veel mensen worden thuis bezocht en met hen wordt uit de Bijbel gelezen en gebeden.
Er wordt ook steun gegeven aan ouders waarvan de kinderen naar de christelijke school in Zhytomir gaan en daar schoolgeld verschuldigd zijn. 

Gaarkeukens en hulpverlening in Moldavië 

Onder de grotendeels straatarme bevolking van dit land is groot gebrek aan van alles; van voedsel en medicijnen tot hulpmiddelen, zoals protheses. De nood is groot!
Dankzij de gaven die we mogen ontvangen kunnen we voedselpakketten uitdelen aan behoeftige gemeenteleden en kan het gaarkeukenwerk in stand worden gehouden. Bittere noodzaak voor de vele armen in de gemeenten… Ook hier gaat bij elke maaltijd het Woord open. 

Dit werk wordt gecoördineerd door pastor Gregori Burlacu, voorganger van een Messiasbelijdende gemeente in de hoofdstad Chisinau. Naast deze gemeente steunt het deputaatschap nog een tweede gemeente in de stad.  

Ook dit project is, net als de gaarkeukens in de Oekraïne, een samenwerkingsproject tussen Deputaatschap Bijzondere Noden en Deputaatschap voor Israël.

Lees hier meer over medisch ondersteunende hulpverlening via de SOEGG. 

Steun het werk onder het Joodse volk-3