Geestelijke strijd
In de afgelopen twee edities van de Saambinder gaven twee voorgangers uit Israël, ds. D. Zadok en ds. A. benDayan hun kijk op de oorlog in Israël. In dit afsluitende artikel volgt een bijdrage vanuit het Deputaatschap voor Israël.
De oorlog in Israël en de voortslepende strijd in Gaza vervult met ontzetting en afschuw. Er is zoveel leed, verwoesting en uitzichtloosheid aan beide zijden. Daarbij komt nog een strijd om de publieke opinie, waarin het met de waarheid niet zo nauw genomen wordt. Wat is de waarheid en wat kun je nog geloven van de berichten? De leugen regeert. En waar hoor je nog dat deze oorlog begonnen is door de wrede, nietsontziende aanval van Hamas op Israël op 7 oktober 2023?
Geestelijke strijd
Beide voorgangers duiden het conflict in de eerste plaats geestelijk. Het gaat in deze wereld uiteindelijk om de strijd tussen de Stad Gods en de stad van de mensen. De geschiedenis van de Kerk uit Jood uit heiden, Christus Bruidskerk, bepaalt de wereldgeschiedenis. Als de laatste tot die Kerk is toegebracht, dan zal het einde zijn.
Dat is ook de achtergrond van het conflict rond Israël. Daarmee bedoelen we niet dat Israël als vanzelf aan de goede kant staat en Palestijnen aan de verkeerde kant. Maar we menen in de haat tegen Israël te ontwaren dat het de boze er veel aangelegen is om Israël te vernietigen. Er liggen immers nog beloften voor dat volk in Gods Woord? En zoals in het Oude Testament vernietiging van het volk dreigde in Egypte en later bij Haman om te voorkomen dat de Verlosser uit Sion voort zou komen, zo spant de satan zich nu in om de voorzegde bekering van het Joodse volk te voorkomen (Rom 11: 26).
Dat zal niet gelukken. De HEERE gaat door met Zijn werk en zal, zoals ds. Zadok opmerkte, op Zijn tijd en op Zijn wijze Israël redden. En zo zal het met de Kerk uit de volkeren één Herder en één kudde worden.
Onze houding
Dat besef zal onze houding bepalen. Maar we hebben als kerk wel te maken met de werkelijkheid van alle dag. Als kerkelijk deputaatschap houden we afstand van politiek en richten we op de kerntaak van Evangelieverkondiging aan het Joodse volk. Toch spreekt het mandaat van ons deputaatschap ook over “liefde wekken voor Israël en antisemitisme bestrijden”. Vanuit de liefde voor Gods oude bondsvolk staan wij achter Israël. En vanuit het besef dat we daar als kerk door de eeuwen heen ernstig in te kort zijn geschoten, dringt des te meer de noodzaak om nu niet te versagen. Ds. Zadok: “Zwijg alsjeblieft niet weer”.
Steun aan Israël, juist in deze donkere tijden, mag blijken uit vormen van noodhulp en het tonen van trouw, meeleven en vriendschap aan onze contacten. Dat mag vooral blijken uit het gebed voor Israël, voor de vrede van Jeruzalem in de Vredevorst Jezus Christus. Gebed voor vrede moet er ook zijn voor het Palestijnse volk dat zucht onder de oorlog en de dictatuur van Hamas. We denken dan aan de christelijke minderheid onder hen maar ook aan de anderen. Het zijn immers mensen zoals wij en zielen voor de eeuwigheid.
Ds. Zadok is niet optimistisch als het gaat om de haalbaarheid van een duurzame vrede. De tegenstellingen zijn enorm en worden door dit conflict alleen maar groter. En de boze zal niet ophouden de komst van het Koninkrijk onder de Joden tegen te werken. Maar ons staat een sterke Held terzij. Ds. Ben Dayan spreekt over “de vrede die de Heere Jezus in de Schriften leert, is zeer hoopvol.” Ja, dat ligt gelukkig niet vast bij mensen maar bij de HEERE. Paulus merkt het op in “Doch ik zeg dit niet alsof het woord Gods ware uitgevallen”. Waarom gaat het dan door zulke diepe wegen? Paulus vervolgt: ‘Want die zijn niet allen Israël die uit Israël zijn’. (Romeinen 9:6). In alle omstandigheden volvoert de Heere Zijn raad. Maar staande blijft: “Want de genadegiften en de roeping Gods zijn onberouwelijk”. (Romeinen 11: 29). Dat is onze enige hoop en verwachting.
(Ds. A. Schot, voorzitter Deputaatschap voor Israël. Gepubliceerd in De Saambinder 12 juni 2025)
Artikel ds. D. Zadok, predikant van de Grace and Truth gemeente in Gedera
Artikel ds. A. ben Dayan, predikant van de gemeente Nechama in Nof HaGalil.