Oekraïne lijdt
Ds. A. Margulis en Arno Kortleven schrijven over de actuele situatie in het land.
De oorlog in Oekraïne duurt al bijna 3 jaar. Het lijden is groot. Vanuit het deputaatschap is in samenwerking met het Deputaatschap Bijzondere Noden en de SOEGG een noodfonds opgezet. Om een indruk te krijgen van de huidige situatie, de noodhulp die gegeven wordt en de behoeften in de komende maanden vroegen we twee van onze belangrijkste contactpersonen om een update. Aan het woord komen Arno Kortleven, die vanaf het begin bij de noodhulp betrokken is en momenteel weer in Oekraïne woont, en ds. Arcadiy Margulis, voorganger van de gemeente Beit Emet en directeur van de hulporganisatie House of Bread.
Kunnen jullie de algemene toestand beschrijven in Oekraïne?
De laatste drie maanden van het jaar zijn er veel luchtaanvallen in Zhytomir Oblast (provincie). Bijna elke nacht en ook regelmatig overdag is er luchtalarm, wat het dagelijks leven best beïnvloedt, doordat de kinderen op zo’n moment niet naar school kunnen, of als ze al op school zijn, in de schuilkelder de les vervolgen. Overheidsinstellingen en sommige winkels werken ook niet tijdens het luchtalarm. Verder zijn er met regelmaat inslagen, of is luchtafweer te horen, wat voor veel mensen beangstigend is. Door luchtaanvallen is er met regelmaat geen elektriciteit en water. Op zulke momenten kunnen de gaarkeukens ook niet werken. Verder hebben veel mensen het moeilijk door de stijgende prijzen.
Aan het front is het zwaar. Velen vechten al twee jaar of langer. Velen zijn gewond geraakt, gesneuveld, vermist of krijgsgevangen. De overmacht is groot en de vijand ontziet niemand, ook niet de eigen soldaten. Hierdoor is er een enorme inspanning om stand te houden en trekken de Oekraïense troepen op sommige plekken terug. Er is onvoldoende materieel en er zijn te weinig manschappen. De situatie is niet kritiek, maar het komt daar wel dichtbij in de buurt.
Merken jullie oorlogsmoeheid in het land?
Ja, mensen raken moe en uitgeput. De vraag om hulp, van vrienden, familie en kennissen, is groot. Het raakt de totale samenleving. De vijand terroriseert door middel van constante luchtaanvallen. Velen kunnen zich een normaal vreedzaam leven niet meer voorstellen.
Veel van de vluchtelingen die de laatste tijd hun huis hebben moeten verlaten, hebben het daarom extra moeilijk, omdat er al zoveel hulp is geboden. Overal zijn acties om geld in te zamelen en om hulp te bieden, maar daar gaat de rek steeds meer uit. Ook wordt de gezondheidszorg zwaar belast door de duizenden gewonden.
Kunnen jullie voorbeelden noemen van recente projecten?
Door de verschuivende frontlijn neemt het aantal mensen dat hun huis verlaat of kwijtraakt met de dag toe. Veel worden er opgevangen via de centra in Zaporizha, waar we de hulp uitgebreid hebben in de achterliggende periode.
In de regio Sumy, wat grenst aan het ingenomen Koersk, zijn we kleinschalig via kerken ter plekke met nieuwe hulpprojecten gestart. De regio daar heeft veel te lijden en we bieden hulp aan vluchtelingen die een nieuw bestaan opbouwen.
In het zuidelijke deel van het land richten projecten zich steeds meer op herstel en verwerking en wordt er meer geestelijke en mentale hulp geboden naast de noodzakelijke materiële hulp.
Hoe staat het met de medische hulp via noodfonds/SOEGG? Welke apparaten en goederen zijn geleverd?
Er is veel verschillende medische apparatuur geschonken het afgelopen jaar. Naast algemene hulp is er veel revalidatieapparatuur naar verschillende ziekenhuizen gegaan en zijn er ook meerdere vrachten met ziekenhuisbedden geschonken aan ziekenhuizen die voornamelijk oorlogsslachtoffers opvangen. In Sumy is er een moderne operatietafel geschonken aan een ziekenhuis dat deel uitmaakt van de eerstelijns opvang van gewonden van het front in Koersk.
De meeste verbandmiddelen zijn geschonken aan de verschillende stabilisatiepunten in de frontlinie bij Zaporizha en Donetsk. Bijzonder actueel is de vraag naar operatielampen, operatietafels, instrumentariumtafeltjes voor de operatiekamers, moderne echoapparatuur en revalidatieapparatuur. Ook is er een grote vraag naar stents voor behandeling van infarcten. Door de grote stroom nieuwe vluchtelingen is er veel vraag naar levensmiddelen, bedden, meubilair, beddengoed en waspoeder. Vanwege de stroomuitval wordt om generatoren en andere noodstroomvoorzieningen gevraagd.
Wat is er naar jullie inschatting de komende maanden nodig?
Doordat elke dag nog mensen huizen kwijtraken, blijft de stroom vluchtelingen onverminderd groot. De meesten van zulke mensen hebben niets meer. Kijk maar eens in je eigen huis rond en tel op hoeveel het zou kosten alles in één keer te kopen en bedenk hoe groot de auto moet zijn om alles erin te doen. Dat geeft je een beeld wat één persoon of gezin nodig heeft.
(Israëlbode januari 2025)