Pesach is een van de belangrijkste feesten in het Jodendom. De Joden herdenken de bevrijding uit Egypte. Na 400 jaar slavernij heeft God het Joodse volk bevrijd uit Egypte. Pesach duurt zeven dagen. Op de eerste dag en de laatste twee dagen mag er niet gewerkt worden. Eigenlijk is het een familiefeest. De kerkenraad van Nechama biedt echter de gelegenheid om dat in gemeenteverband te doen. Het was voor ons de eerste keer dat we Pesach meemaakten in Israel.
Dominee Ben Dayan zei vooraf: ‘Wij mogen Pesach niet verwarren met het Heilig Avondmaal. Het Heilig Avondmaal is ingesteld en opgedragen door de Heere Jezus. De gemeente heeft daarom in de week voorafgaande aan Pesach het Heilig Avondmaal gehouden. Het Pesach is echter ons Joodse feest om de uittocht te gedenken.’
Het feest begon op zaterdag 12 april met de sedermaaltijd. Uiteindelijk waren er 34 gasten. Dominee Ben Dayan had de leiding over de maaltijd. Onder de Joden verloopt de maaltijd volgens een redelijk vast patroon. Er wordt gebruik gemaakt van een Pesach Haggadah, een verzameling gebeden, zegeningen, Schriftgedeeltes, commentaren en liederen die te maken hebben met de uittocht.
De Joden maken niet allemaal gebruik van dezelfde Haggadah. In de gemeente Nechama wordt gebruik gemaakt van een Messiaanse Pesach Haggadah. In deze Haggadah wordt steeds heen gewezen naar het Nieuwe Testament.
Dominee Ben Dayan begon met het gebed om de zegen over de maaltijd. Daarna volgde de maaltijd: bitter kruid, zout water, een ei, de zoete charoseth en de matzes. Tussendoor neemt dominee Ben Dayan ons mee door de geschiedenis van de uittocht. Heel belangrijk zijn de matzes. Toen het volk uit Egypte werd uitgevoerd, moesten ze plotseling vertrekken. Er was geen tijd om het brooddeeg te laten rijzen. Daarom namen ze platte broden mee: de matzes. In de Hagadah wordt erop gewezen dat we het zuurdeeg van de zonde uit ons leven moeten wegdoen.
Na de maaltijd houdt dominee Ben Dayan een korte preek. Ernstig legt hij de boodschap van pesach aan het hart van de hoorders. ‘En dat bloed zal ulieden tot een teken zijn aan de huizen, waarin gij zijt; wanneer Ik het bloed zie, zal Ik ulieden voorbijgaan; en er zal geen plaag onder ulieden ten verderve zijn, wanneer Ik Egypteland slaan zal.’ Daar gaat het om in ons persoonlijk leven. Is het bloed van de Heere Jezus als het ware gestreken aan de posten van ons hart, opdat de engel des verderfs voorbijgaat?
In de Nederlandse kerkelijke gemeenten is dat de boodschap van Goede Vrijdag en Pasen.
Op verzoek van dominee Ben Dayan sluiten we de maaltijd af met gebed.
A.C.H. van Vuuren, 12 april 2025