Ruim een week duurt de oorlog in Oekraïne nu. Dagelijks vallen vele slachtoffers en worden grote verwoestingen aangericht. Vele duizenden Oekraïners zijn op de vlucht geslagen. Een humanitaire ramp van ongekende proporties voltrekt zich in Europa. Met deze brief informeren we u over de situatie en de mogelijkheden tot hulpverlening die we als gezamenlijke organisaties op dit moment hebben:

– In Zhytomir en omgeving, waar ds. A. Margulis van de Joods-christelijke gemeente Beit Emet een belangrijke contactpersoon is, veroorzaakten raketaanvallen grote schade. Tot nu toe is niemand van de gemeente gewond geraakt maar de voedselvoorraden in de winkels raken op en de gemeenteleden en bezoekers van de gaarkeukens beginnen de schaarste te voelen.

– Het bankverkeer is chaotisch waardoor er moeilijk aan contant geld te komen is. Daarom is inmiddels een bedrag in contanten onderweg dat aan de grens zal worden overhandigd.

– We hebben een lijst gekregen van artikelen en producten waar behoefte aan is. Zo is er al een lading levensmiddelen en ziekenhuizenbedden beschikbaar gesteld die kan worden getransporteerd. Daarnaast hebben enkele transportondernemingen vrachtwagens voor vervoer aangeboden. Belangrijk is echter om deze transporten op de juiste plek in Oekraïne te krijgen. We hebben contact met bedrijven in Oekraïne die we vragen de overdracht aan de grens mogelijk te maken.

– In Boedapest (Hongarije) bereidt ds. Zöld hulpverlening voor aan Oekraïense vluchtelingen.

– Stichting Oost-Europahulp Gereformeerde Gezindte (SOEGG) heeft veel contact met ziekenhuizen in de regio van Zhytomir. Er is gebrek aan van alles, waaronder verband, dekens en lakens. SOEGG heeft tevens contact met ziekenhuizen en toeleveranciers in Nederland voor eventuele medische artikelen die nodig zijn en gratis of met korting kunnen worden geleverd.

Actieteam hulptransporten

In de afgelopen dagen zijn we naar buiten getreden met het noodhulpfonds Oekraïne. Inmiddels is een actieteam gevormd dat hulptransporten gaat coördineren en uitvoeren. We zullen u daarvan op de hoogte houden via updates op de noodhulppagina.