DE JOODSE HEMEL

€21,50

Een verhaal over het waargebeurde drama van de wegvoering van 1300 Joods personeel en patiënten uit de psychiatrische instelling ‘Het Apeldoornsche Bosch’. De instelling wordt in de oorlog door de Apeldoornse inwoners ‘De Joodse hemel’ genoemd omdat de Duitsers de inrichting betrekkelijk ongemoeid laten. Men voelt zich er veilig en heeft er minder last van alle beperkende maatregelen die tegen Joodse mensen worden ingesteld.
Op deze manier gaan de eerste 2,5 jaar van de oorlog redelijk onbezorgd voorbij. Er is goed te eten op Het Bosch, het terrein is mooi en landelijk en het personeel is begaan met patiënten.

Nava werkt als verzorgster in één van de kinderpaviljoens en zorgt er voor haar broertje Levi. Ze heeft een relatie met Jacob, een intelligente en zorgzame verpleger. Ook is ze bevriend met Ruth, die haar studie Rechten afbrak om in Apeldoorn schoonmaakster te worden.
Langzamerhand dringen steeds meer beangstigende geruchten door. Ook het thuisfront heeft het vaak moeilijk door de dreiging van deporatie en Jodenhaat.
Dan worden alle niet-Joodse collega’s ontslagen, de Jodenster wordt ingevoerd, de zorgen nemen toe. Uiteindelijk gebeurt in de nacht van 21 op 22 januari 1943 wat iedereen vreesde: de gehele instelling wordt ontruimd. Sommige personeelsleden ontvluchten in de laatste dagen/nacht de instelling. Het grootste deel van de patiënten wordt rechtstreeks naar Auschwitz gedeporteerd. Niemand overleeft.
Van de circa honderd naar Westerbork weggevoerde personeelsleden (in de dagen volgend op 21/22 januari) keren slechts 14 personen terug.

Een aangrijpend, waargebeurd verhaal, waarbij keuzes moesten worden gemaakt die levenslange gevoelens van schuld met zich meebrachten en diep-menselijke vragen naar het ‘waarom’ van het lijden.

Liesbeth van Dijk is lid van de Gereformeerde Gemeente te Moerkapelle en schreef dit boek naar aanleiding van een artikel in het RD op 22 januari 2020.

Lees hier een artikel uit het Reformatorisch Dagblad van 3 mei 2022.

Overige informatie:
Auteur: Liesbeth van Dijk
Formaat: 285 pagina’s
Uitgever: Den Hertog
Publicatie jaar: 2022
ISBN: 978-90-33131-59-2