Beste vrienden,

Ik wil graag een klein verhaaltje met jullie delen over een Joodse vrouw die de Holocaust heeft overleefd. Haar bijnaam is Herika, een zeer sterke dame met een bijzonder leiderskarakter. Zoals ze altijd zei: ‘er is geen obstakel voor mij’. Typisch iemand met een hart van steen: nooit huilen, voelen of geloven.

Drie jaar geleden heb ik haar leren kennen. Ze stond open om over religieuze onderwerpen te praten. We woonden dicht bij elkaar en als ik naar een Joodse bijeenkomst ging, gaf ik haar graag een lift op en neer.

Ze begon meer open te staan voor diepgaande gesprekken, zelfs over de Messias.

Ze dronk koffie bij ons thuis en ik stelde haar voor aan mijn vrouw, Noémi. Mijn vrouw begon haar elke week te bezoeken, maar gedurende vele weken was Herika sterk tegen God gekant.

Ze werd een half jaar geleden naar het ziekenhuis gebracht en kreeg de diagnose kanker, haar hele lichaam zat vol met kanker. Mijn vrouw bezocht haar trouw elke week, soms zelfs vaker. Ik bracht haar een Bijbel om dagelijks in te lezen, kleine folders over het eeuwige leven, over Heere Jezus en haar favoriete zelfgebakken appeltaart.

Mijn vrouw begon met haar uit de Bijbel te lezen en voor haar te bidden, en verbazingwekkend genoeg begon haar stenen hart te veranderen. Haar ziekte overviel haar lichaam, in een paar weken tijd was ze niet meer in staat om op te staan uit bed. Langzaam verloor ze haar heldere geest, soms realiseerde ze zich niet wie haar bezocht.
Maar tot op het laatst, toen mijn vrouw haar bezocht en ze het voorlezen uit de Bijbel en gebeden hoorde, pakte ze de handen van mijn vrouw vast.

We weten niet wat er precies in haar hart was op het laatste uur, alleen de Heere weet dat, maar we hebben hoop dat deze dame niet alleen het Goede Nieuws heeft gehoord, maar dat de Heilige Geest het werk in haar hart heeft afgemaakt.
Bidt alstublieft voor onze bediening in Boedapest.

Hartelijke groeten,

Ds. Imre Zöld